Kingdom of Heaven
2004
04/05/2005
langspeelfilm
144 minuten
actie
verdeler
20th Century Fox
acteur/actrice (8)
Orlando Bloom → Balian
Jeremy Irons → Tiberias
Brendan Gleeson → Reynald de Chatillon
Marton Csokas → Guy de Lusignan
Liam Neeson → Godfried van Ibelin
David Thewlis
Eva Green → Sibylla
Ghassan Massoud → Saladin
regisseur (1)
Ridley Scott
producent (1)
Ridley Scott
Lange tijd geleden al persoonlijk geadviseerd aan een goede vriend van mij: Kingdom of Heaven, de nieuwste film van Ridley Scott. Mega-veldslagen en indrukwekkende gevechten met héél veel volk dus, wie verlekkerd is op de spectaculairste scénes uit bijvoorbeeld The lord of the Rings: The return of the King zou aan Kingdom of Heaven ook wel een vette kluif hebben... Deze keer zijn het de kruistochten die centraal staan. Met Balian (Orlando Bloom) als centraal personage. Balian is een hoefsmid die in de winter van zijn leven lijkt te zijn gekomen. Zijn vrouw werd zopas begraven nadat ze zelfmoord pleegde toen ze haar kind verloor. Zelfdoding staat in die tijd gelijk met onthoofding en de zekerheid voor de nabestaanden dat de laatste reis van de ziel van de afgestorvene de hel als eindbestemming heeft. En dan komt iemand hem vertellen dat hij zijn vader is, een man die Balian nooit heeft gekend. Een doodzonde later (geen goed idee om een man in rouw te vertellen dat zijn vrouw net begraven werd in twee stukken) is Balian Junior bereid om op te trekken met Balian Senior want de moord van daarnet zal, zelfs in de Middeleeuwen, niet zonder gevolgen blijven...
Het duurt niet lang voor een groep gewapende mannen zijn lichaam komt opeisen om zo voor gerechtigheid te kunnen zorgen. Maar de strijd is bloedig en de Balians zijn niet van plan zich zomaar te laten scheiden, laat staan dat één van hen opdraait voor moord. De reis na het gevecht gaat naar de Heilige Stad/Jeruzalem. Daar heerst een broze vredestoestand met een Christelijke koning, zijn adviseur Tiberias en moslim-leider Saladin (Ghassan Massoud) als kopstukken. Balian omschrijft de stabiele en vredevolle toestand die hij in gedachten heeft voor de regio als een Kingdom of Heaven en wanneer hij noodgedwongen zijn zwaard doorgeeft aan zijn zoon wordt met zijn eretitel terzelfdertijd ook een belangrijke eed doorgegeven: "Be without fear in the face of your enemies. Speak the truth, always, even if it leads to your death. Safeguard the helpless and do no wrong". Ridley Scott (Alien, Matchstick Men) blijft met Kingdom of Heaven voor de meeste van zijn fans en liefhebbers van dit genre wel netjes tussen de lijntjes. De ontspanningswaarde primeert, op geen enkel moment krijg je de indruk dat de filmmaker door middel van zijn langspeelfilm wou illustreren wat zich eeuwen geleden daadwerkelijk heeft afgespeeld (ondanks het feit dat hij flink wat research heeft verricht). Enkel het strikte minimum aan locatie- en tijdsbepalingen helpen ons om niet te vergeten dat een slordig millenium geleden een bloedige strijd werd gestreden tussen moslims en Christenen.Toen ook al.
Kingdom of Heaven werd ondermeer opgenomen in Spanje (Frankrijk in de twaalfde eeuw + sommige binnen-opnames) en in de woestijn van Marokko. Beide locaties zijn voor Ridley Scott overigens geen onbekend (film)terrein want 1492 werd ook al opgenomen in Spanje terwijl Marokko het land was waar stukken van Gladiator werden gedraaid en de volledige actie-topper Black Hawk Down werd opgenomen.Logistiek vanzelfsprekend ook al geen pretje als je weet dat voor Kingdom of Heaven 15.000 kostuums werden gemaakt (Eva Green had er voor haar alleen al 28 stuks...) die nota bene bestonden uit dertien tot vijftien verschillende onderdelen (hemd, broek, maliënkolder, handschoenen, laarzen, wapengordel, helm, enz...).Een absolute topdag was die met 2.000 figuranten, werk genoeg dus voor een kledij-afdeling bestaande uit 40 tot 80 man die de heren, eenmaal aangekleed richting haar-afdeling en make up-divisie konden doorsturen...Voor een aantal kledij-onderdelen deed men beroep op de vermaarde WETA Workshop uit Nieuw-Zeeland die een enorme inbreng had bij The lord of the Rings - The return of the King. Zo zijn de bijzonder realistisch uitziende maliënkolders bijzonder licht en is een indrukwekkende helm gemaakt uit rubber ook makkelijker om dragen in de hitte...
Heel wat mensen stellen de keuze van Orlando Bloom (die eerder al met Scott samenwerkte in Black Hawk Down) als kopman van deze film in vraag. Niet onterecht want een film als deze dragen is nog iets anders dan wat Bloom in Pirates of the Caribbean mocht uitmeten. Deze heldenrol valt dus iets te vroeg in zijn carrière, in acht genomen dat Bloom ooit zo'n last op zijn (tegenwoordig nog te smalle film-)schouders zal kunnen torsen.
Eva Green die met Bernardo Bertolucci's The Dreamers recent nog haar langspeelfilmdebuut maakte, vertolkt de rol van Sibylla die voorbestemd is tot een huwelijk met Guy de Lusignan (Marton Csokas) Na Oliver Stone met Alexander en Wolfgang Petersen met Troy heeft nu ook Ridley Scott zich gewaagd aan een historische prent. Net als zijn collega's niet echt een (positieve) uitschieter in zijn filmografie.
Koenraad Adams
© tekst
2005
Weekend Box Office VS
06-05-2005 | Plaats 1 | $ 19.635.996 |
13-05-2005 | Plaats 4 | $ 9.625.509 |
20-05-2005 | Plaats 6 | $ 3.537.201 |
27-05-2005 | Plaats 9 | $ 1.691.570 |